Паксос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паксос
Παξοί
Карта
Страна Гърция
Адм. единицаКорфу
АкваторияЙонийско море
Площ30,121 km²
Население2300 души (2011)
76,4 души/km²
39.2° с. ш. 20.1667° и. д.
Местоположение в Гърция
Паксос в Общомедия

Паксос (или Пакси; на гръцки: Παξοί) е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-малкият от групата на Йонийските острови. Общината има площ 30 121 km2.[1]

Фактически, в Гърция под името Пакси се разбира комплекс от острови, най-големия от които е Паксос, а по-малкия остров, известен с виното и пясъчните си брегове – Антипаксос.

Според древногръцката митология, Посейдон създал острова, удряйки остров Корфу със своя тризъбец, за да имали с жена си Амфитрита спокойно място за отдих.

Предполага се, че островът е населяван още в доисторически времена. Традиционно, финикийците се считат за първите заселници на Паксос. Името на острова се предполага, че идва от думата Пакс, която означава сланец на финикийски език.

Островът е част от Римската империя до 2 век. По време на Византийската империя и в Средновековието, той е постоянно нападан от пирати. В края на 14 век, властта над острова принадлежи на Венецианската република.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation) // National Statistical Service of Greece. Архивиран от оригинала на 2020-07-28. Посетен на 2020-03-04. (на гръцки)